Horvátország
Kedvelt régiók
      - Dalmácia
      - Isztria
további régiók >>>
Kedvelt városok
      - Medulin - Premantura
      - Zadar - Zaton
további városok >>>
Kedvelt szállások
 
      - Villa Istra
 
      - Zaton Holiday Resort
további szállások >>>
<<<Vissza
Horvátország
Az egyik érdekes kérdés, amit egy utazási iroda hall a vendégeitől: Hová érdemes menni Horvátországban, mit ajánlunk. A válasz nem könnyű.. Érdemes Horvátországról tudni, hogy tengerpartja csak a kontinens mentén több mint 1500 km hosszú és számos szigetre is mehetünk nyaralni. A táj, a gasztronómia, a strandok minősége és milyensége, az ott lakók szokásai és kultúrája (és egyébként a beszélt nyelv, az akcentus is) különbözőek. Az országban 6 UNESCO világörökség, 8 nemzeti park, megszámlálhatatlan múzeum és több mint 1100 sziget található. A szigetek közül jelenleg 66 lakott – a többi természetvédelmi terület, de hajóval barangolni köztük igazi élmény. Érdemes tudni, hogy a tengerparti régiók központjaiban található városokban rendszeres nyári fesztiválokat is rendeznek, ahol a zene és kultúra kedvelői számos program közül válogathatnak.

Magyarországhoz legközelebb a gyönyörű Kvarner-öböl található, Budapesttől csupán 6 órányi autóútra. A Kvarner-öböl több mint 150 éve honosította meg itt a turizmust; villái, szállodái, parkjai magukon hordozzák az Osztrák-Magyar Monarchia jellegzetes építészeti stílusait. Opatijaban (más néven Abbázia) gyönyörű épületekben gyönyörködhetünk, kedves kávézókban pihenhetünk meg, elegáns galériákat nézhetünk meg, a part menti sétányon pedig átsétálhatunk Lovranba is, ahol ugyan valamivel csendesebb az élet, de talán annál fényűzőbb villákat láthatunk a tengerparton. Crikvenica és Novi Vinodolski szintén híres városai ennek a gyönyörű öbölnek, számos szállodával és apartmannal. A Kvarner régióban található Krk sziget is - mely ugyan már kevésbé fényűző, de egy kedves és hangulatos sziget - kedvelt úti célja a magyaroknak. Krk szigete aránylag közel van országunkhoz és híd vezet a szigetre a kontinensről, ezért az odajutás gyors és kényelmes.

A Kvarner-öböltől nyugatra található Isztria, egy hatalmas és különös félsziget. Olaszország közelsége és a történelmi múlt miatt is igen nagy itt az olasz hatás. A helyi lakosokat gyakran halljuk olaszul beszélgetni, keverve a horvát nyelvvel. A tengerpart melletti Kék Isztria leghíresebb üdülőhelyei: Poreć, Umag, Rovinj, Pula és Medulin. A belső, Zöld Isztriát gyakran hívják a horvát kis Toscana-nak is, lejtős-dombos tájai és építészete miatt is; mindenképpen javasoljuk kirándulásokra.

A Kvarner-öböltől délre Dalmácia következik egészen a délen található Dubrovnik régiójáig. Nagy kiterjedése és „hosszúsága” miatt a dalmát régiót három további régióra szoktuk osztani: Észak-Dalmácia, Közép-Dalmácia és Dél-Dalmácia régiókra. Dalmáciában a mai napig láthatjuk az olasz, azaz a korábbi Velencei Köztársaság hatásait, nyomait. Számos látnivalóját meg sem próbáljuk itt felsorolni, de ha arra járnak, az alábbi városok közül néhányat mindenképpen látogassanak meg: Zadar, Šibenik, Piromošten, Trogir, Split és persze Dubrovnik, vagy pedig az alábbi szigeteket: Brać, Hvar, Dugi otok, Korčula.

Mit is lehet vajon még mondani Horvátországról honfitársainknak, vendégeinknek? Évente többszázezer magyar jár az Adrián.. Aki már járt Horvátországban, akár többször is, az biztosan sok információt gyűjtött már össze. Aki pedig nem járt még a horvát Adrián, biztosan sokat hallott, olvasott erről a gyönyörű országról. Mi röviden összefoglaltunk a fentiekben néhány információt, de javasoljuk, hogy internetes oldalunkon a régiók és a városok alatt található leírásokat is olvassák el és nézzék át képgalériáinkat is!
Horvátország Horvátország Horvátország Horvátország Horvátország Horvátország Horvátország Horvátország Horvátország Horvátország Horvátország